Terug naar overzicht

Orgel leren spelen: zo begin je 

Wil je graags orgel leren spelen, maar weet je niet precies hoe je kunt beginnen? Geen probleem. In deze blog leggen we je uit hoe je het orgel kunt leren spelen.

Starten met orgel leren spelen

Als je gaat orgel leren spelen is het belangrijk dat je bij de basis begint. Dat is in eerste instantie met alleen je handen. Je gaat verschillende theorieën leren, zoals o.a. noten lezen, ritme, vingerzetting etc. Afhankelijk van de muziekschool of leraar ga je met een muziekmethode beginnen.

Is orgel leren spelen moeilijk?

Orgel leren spelen is niet moeilijk tenzij je voor jezelf niet de lat te hoog legt. Het is net als met autorijden. Om goed te kunnen rijden moet je weten hoe een auto werkt en wat de regels zijn. Zo werkt orgelspelen ook. Zodra je de regels weet en hoe je het orgel moet bedienen dan is orgel leren spelen niet moeilijk. Als de basis maar goed is.

Heb ik gelijk een orgel nodig met volledig pedaal en 2 klavieren?

Als je net gaat beginnen heb je niet direct pedaal en een extra klavier nodig. Een keyboard met registers kan al voldoen. Voorbeelden voor keyboards zijn bijvoorbeeld de Johannus One of de Viscount Cantorum.

Wanneer is het tijd voor pedaal?

Zodra je muziekmethode of muziekleraar aangeeft dat je met pedaal moet beginnen kun je een orgel aanschaffen met volledig pedaal. Deze heb je in diverse uitvoeringen. Met het pedaal worden tonen voortgebracht, dit zijn meestal de lage stemmen van een compositie, al zijn koppelingen met diverse registers mogelijk. Een standaard pedaal bestaat uit 30-tonen. Maar je hebt ook kleinere uitvoeringen (13-tonig, 27-tonig) of groter (32-tonig). Voorbeelden van orgels met 30-tonig pedaal zijn o.a. de Johannus Studio 150, de Content Celeste 236 of bijvoorbeeld de Viscount Chorum S40.

Wat is het beste orgel wat ik kan nemen voor mijn verdere studie?

Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd wordt over het nieuwe orgel. Wat zijn de opties, wat voor registratie zit erop, hoeveel zwelpedalen heeft het orgel, hoe zit je achter het orgel? Maar wat ook belangrijk is, is de klank. Dit is per orgel verschillend. Dus geef je oren goed de kost. Voordat je aan de slag gaat met het bespelen van het orgel kun je je het beste goed laten informeren.

Website: Spankracht Ontwerpers

Open chat
Waarmee kunnen wij u helpen?
Welkom bij Andante Orgels! Waarmee kunnen wij u helpen?