Terug naar overzicht

Nieuwe sampleset Johannus Live serie

Knipsel Johannus Live serie

Het orgel van de Basiliek in Raalte, dat het op een na grootste is dat Adema bouwde, telt 43 stemmen. In 2008 werd het overgenomen van de rooms-katholieke Sint-Michaëlskerk in het centrum van Zwolle, niet te verwarren met de gelijknamige Grote of Sint-Michaëlskerk aan de Grote Markt. Het orgel had zijn diensten daar reeds tientallen jaren bewezen en verdiende daarmee, na sluiting van de kerk, een nieuw onderkomen in Raalte. Daar wordt het majestueuze orgel met haar vele strijkende registers ingezet voor concerten, maar ook als begeleidingsinstrument tijdens (doordeweekse) vieringen.

De klanken van dit orgel in Frans-symfonische stijl heeft menigeen tot tranen toe geroerd. Toen de voormalige koster in Raalte het voor het eerst hoorde, hield hij het niet droog. Hij was de eerste niet, en zal ook de laatste niet zijn. Menig organist heeft zich achter de klavieren van het Adema-orgel verwonderd over de mystieke, poëtische, soms intense en tegelijk fijnzinnige klank van het instrument.

Muziek van Franse componisten als Franck, Saint-Saëns, Guilmant, Widor en Vierne vindt in Raalte haar bestemming. Met een nagalm van zes seconden kan dit Adema-orgel zich geen betere plek wensen dan de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing.

Vele concertorganisten weten het hart van Salland te vinden – en het muzikale hart van hun luisteraars diep te raken.

Andre van Vliet neemt u mee naar Raalte:

Website: Spankracht Ontwerpers

Open chat
Waarmee kunnen wij u helpen?
Welkom bij Andante Orgels! Waarmee kunnen wij u helpen?